Céklás rizottó
A céklás ételek tökéletes választás télen, hiszen a cékla ennek a szezonnak a közkedvelt zöldsége.
Ha szeretik a rizottót, akkor érdemes kipróbálni ezt a változatot, ami nem csak az ízével, hanem a fantasztikus színével is elkápráztat.
Hozzávalók
- 1 db vöröshagyma
- 1 db lilahagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 800 g cékla
- 300 g rizottó rizs
- 3 evőkanál olívaolaj
- 500 ml zöldségleves
- 100 ml fehérbor
- 200 ml növényi krém (főzéshez)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál kakukkfű
- 3 evőkanál sörélesztő pehely
- Szerecsendió, só, bors ízlés szerint
- Oregánó, bazsalikom, petrezselyemzöld (opcionális)
Feltétnek:
- Pirított tökmag
- Hidegen sajtolt olaj
- Veggie Versum zöldségkristály
- Friss zöld fűszernövények
Elkészítés
- Sütés előkészítése:
Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. Hámozza meg a céklát, majd vágja kisebb kockákra. Tegye sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsse 50-60 percig. Időnként forgassa át a cékladarabokat. - Hagyma és rizs pirítása:
Egy serpenyőben hevítsen olívaolajat, majd párolja üvegesre az apróra vágott vöröshagymát és lilahagymát. Adja hozzá a rizst, és pirítsa 4-5 percig. Reszelje hozzá a fokhagymát, és dinsztelje további 1 percig. - Folyadék hozzáadása:
Öntse fel a rizst forró zöldségalaplével. Mindig meleg folyadékot használjon! Amikor a rizs felszívta az alaplevet, adja hozzá a fehérbort és a szójaszószt. - Fűszerezés:
Folyamatosan pótolja forró vízzel, miközben a rizs puhul. Közben sózza, borsozza, és szórja meg a kakukkfűvel, valamint a többi fűszerrel. - Cékla pürésítése:
A sült céklák egyharmadát pürésítse egy kevés növényi főzőkrémmel. A maradék céklát aprítsa kisebb darabokra. - Rizottó befejezése:
Amikor a rizs majdnem teljesen megpuhult, adja hozzá a pürésített céklát, az aprított cékladarabokat, és a maradék növényi krémet. Alaposan keverje el. - Sajtos íz hozzáadása:
Szórjon bele 2-3 evőkanál sörélesztő pelyhet, amely parmezán jellegű ízt ad a rizottónak. - Pihentetés:
Tálalás előtt hagyja pihenni a rizottót 10 percig, hogy az ízek összeérjenek, és a rizs kellően megpuhuljon. - Tálalás:
Tálaláskor díszítse a rizottót friss zöld fűszerekkel, hidegen préselt növényi olajjal, és pirított tökmaggal. Szórja meg Veggie Versum zöldségkristállyal, vagy válasszon más ízlésének megfelelő feltétet.
Forrás:https://www.mycosmofood.com/