Ételintolerancia bővebben
A következőkben az ételintoleranciákkal kapcsolatos gyakori problémákat és azok kiváltó okait vizsgáljuk. Megismerhetjük, hogy mely ételek okozhatnak kellemetlen tüneteket, és hogyan játszanak szerepet az IgG antitestek, valamint a bélfal áteresztőképessége ebben a folyamatban. Emellett bemutatjuk, hogyan vezethet a sérült immunrendszer vagy a fokozott áteresztőképességű bél különböző tünetekhez, és milyen tényezők súlyosbíthatják az állapotot. Tartson velünk, és tudjon meg meg többet, hogyan érhetjük el a bélflóra és az immunrendszer egyensúlyát!
Ételintoleranciával gyakran összefüggésbe hozható ételek
Az ételintoleranciával a leggyakrabban összefüggésbe hozható ételek:Tehéntej, tojás, olajos magvak, búza, glutén, szója és az élesztő.
Az IgG ellenanyagok (antitestek) és a tünetek közti kapcsolat
Fontos megjegyezni, hogy IgG ellenanyagok mindig termelődnek az egészséges immunválasz során, de ezek nem okoznak tüneteket, bizonyítva, hogy
a) az immunrendszer hatékonyan működik és/vagy
b) a belek átbocsátóképessége nem fokozódott.
Tünetek várhatóan akkor keletkeznek, ha az immunrendszer nem működik tökéletesen és/vagy a belek áteresztőképessége fokozódott. Ezeket a mechanizmusokat alább ismertetjük és összehasonlítjuk az egészséges egyénekben kialakuló élelmiszerekre adott normál válasszal, azaz azokkal a folyamatokkal, amikor mind a bélfal, mind az immunrendszer egészséges.
Az ételekre adott normál válasz
Bármelyik egészséges egyénben, kevés, emésztetlen étel átjut a bélsejtek között, bekerül a véráramba és immunválaszt provokál. Az események sorrendje a következő:
- Egészséges a gyomor-bél rendszer és egészséges az immunrendszer
- Az ételek alapegységeikre emésztődnek (glukóz, aminosavak és zsírsavak) és felszívódnak a bélből, bejutnak a véráramba.
- Kevés részlegesen emésztett étel is átjut a bélsejtek között, s bejut közvetlenül a véráramba.
Antitestek (IgG) termelődnek ezen részlegesen emésztett ételek ellen és antigén/ antitest komplexek alakulnak ki. - Jól működő immunrendszer (azaz a makrofágok) eltávolítják ezeket a komplexeket
- Nem marad komplex, ami lerakódna a szövetekbe
- Így sem szöveti károsodás, sem gyulladás nem alakul ki
- Így, tünetek nem észlelhetők (annak ellenére, hogy immunreakció történt)
Következésképpen antitestek termelődnek az ételek ellen az ételre adott válasz részeként, de ez nem okoz problémát, mivel az immunrendszer hatásosan működik.
Az ételre adott válasz károsodott immunrendszer esetén
Amikor az immunrendszer nem működik tökéletesen, az események sorrendje hasonló, mint normális válasz esetén, de a makrofágok működése elégtelen ahhoz, hogy az immunkomplexeket eltávolítsa, azok lerakódnak a szövetekben és gyulladást provokálnak, így a következő tünetek jelenhetnek meg:
- A gyomor-bél traktus egészséges, de az immunrendszer érintett.
- Az ételek alapegységeikre emésztődnek (glukóz, aminosavak és zsírsavak) és felszívódnak a bélből, bejutnak a véráramba.
- Kevés részlegesen emésztett étel is átjut a bélsejtek között s bejut közvetlenül a véráramba.
- Antitestek (IgG) termelődnek ezen részlegesen emésztett ételek ellen és antigén/ antitest komplexek alakulnak ki.
- A makrofágok működése elégtelen ahhoz, hogy eltávolítsa az összes immunkomplexet.
- Emiatt sok immunkompex kerül a véráramba, majd lerakódik a szövetekbe (bárhol a testben).
- Gyulladás és szövetkárosodás következik be.
- Ezek miatt tünetek jelennek meg.
Az ételre adott válasz, amikor a bél áteresztőképessége megnövekszik
Ebben a helyzetben az immunrendszer tökéletesen működik, de a bélfal jobban áteresztő (emelkedik a véráramba jutó emésztetlen táplálék mennyisége) és az immunrendszer túlterheltté válik. Emiatt nem tud minden immunkomplexet eltávolítani a védekező rendszer és a többlet immunkompex a szövetekbe lerakódva tüneteket okoz:
- Normális, egészséges immunrendszer, de fokozott a bélfal áteresztőképessége
- Fokozódik a részlegesen emésztett étel átjutása a bélsejtek között így és a véráramba kerülése.
- Antitestek termelődnek a részlegesen emésztett ételek ellen, melyek antigén-antitest komplexet képeznek
- Ezek elárasztják az immunrendszert, s az túlterheltté válik.
- A makrofágok képtelenek az összes immunkomplexet eltávolítani.
- Emiatt a keringésbe kerülő nagymennyiségű immunkomplex lerakódik a szövetekben (bárhol a testben).
- Gyulladás és szövetkárosodás következik be.
- Így tünetek alakulnak ki.
Az áteresztő belet súlyosbító tényezők
A következő tényezők mind károsíthatják a páciens egészségét és a bél fokozott áteresztőképességéhez vezethetnek:
- Alacsony szekretoros IgA szint – A szekretoros IgA egy immunmarker és első vonalbeli védelmet biztosít a bélben a baktériumok, ételmaradékok, gombák, paraziták és vírusok ellen
- Stressz – A stressz képes kimeríteni a szervezet szekretoros IgA-ját s így gyengíti a test idegen anyagok elleni védekező rendszerét. A stressz ugyanakkor csökkenti a „jó” baktériumok számát, s így engedi a „rossz” baktériumok és gombák (pl. Candida) túlsúlyra jutását.
- Kiegyensúlyozatlan bélflóra
- Nyálkahártya károsodás fertőzések vagy bizonyos gyógyszerek miatt. – Nem-szteroid gyulladáscsökkentők [Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDS)] pl. aszpirin, károsítják a bélfalat és végül fokozott áteresztőképességgel járó gyulladást okoznak.
- Paraziták – A paraziták szintén bélfal gyulladást okozva annak fokozott áteresztőképességéhez vezetnek.
A kellően változatos étrend hiánya pl. túl sok glutén fogyasztása - Csökkent gyomorsav termelődés
- A hasnyálmirigy enzimek csökkent elválasztása – Amikor a bélrendszer áteresztőképessége károsodik, a bélbolyhok is károsodnak s így csökken az életfontosságú tápanyagok felszívódása, melyek az emésztő enzimek előállításához szükségesek. Következésképpen a táplálék nem tud tökéletesen megemésztődni, bejut a véráramba és antitest választ provokál.
- Rossz tápláltsági állapot – A bélfal károsodása csökkenti a tápanyagok felszívódását, mely a bél regeneráló képességét hátrányosan befolyásolja, s ez további emésztési és felszívódási zavarhoz vezet.
forrás: Cambridge Nutritional Sciences Ltd.